2 factor authenticatie (2FA). Een belangrijk onderdeel van de hedendaagse online veiligheid. Gewone wachtwoorden zijn eigenlijk niet veilig genoeg meer. Hackers, oplichters en criminelen liggen op de digitale loer om jouw gegevens te stelen.

Buiten het feit om dat iemand met jouw privégegevens aan de haal kan gaan, ze bijvoorbeeld kan verkopen of nog erger. Kan iemand ook in jouw bedrijfsgegevens komen, je data stelen en die verkopen aan concurrenten. Hier kunnen we kort over zijn: dit wil je voorkomen. 2 factor authenticatie helpt je hierbij.

Wachtwoorden, codewoorden en versleutelmachines. We zijn al jarenlang bezig met het versleutelen van allerlei zaken. Vroeger, in de oorlog gebruikten we ze al. Maar dan in de vorm van een ‘sjibbolet’. Hiermee werd vriend van vijand gescheiden.

Er zijn diverse vormen van multi-factor authenticatie (MFA). Er bestaan diverse apps die dit gratis aanbieden. Zodra je bent ingelogd met je gebruikersnaam en wachtwoord vraagt de aanbieder om een zesvoudige code die is gegenereerd door je 2FA app. Hierbij kun je denken aan:

  • Google Authenticator
  • Lastpass
  • Microsoft Authenticator
  • Duo Security
  • Authy
  • 2FA Authenticator

Buiten de mogelijkheden van een app zijn er nog meer mogelijkheden. Wij werken het liefste met een hardware sleutel. Dit is eigenlijk een soort usb-stick die je gewoon aan je sleutelbos of in je portemonnee kan meenemen. Deze stick stop je in je usb-poort, je klikt op de sensor en de stick geeft een unieke code door aan de computer waarop je zit te werken. Je wordt dan direct ingelogd. De code die wordt gegenereerd en ingevoerd, is onzichtbaar en veel langer dan een 2FA app zou genereren. Hoe langer de code, hoe veiliger je account is.

Bij de Jongens van de WiFi werken we eigenlijk altijd met Yubikey. Yubikeys zijn er in vele soorten en maten en zijn de beste en veiligste op de markt. Voor elke aansluiting: usb-a, usb-c of zelfs Apple lightning. Verder hebben ze ook versies die Near Field Communication (NFC) ondersteunen. Stel: je logt ergens in op je iPhone en die vraagt om je Yubikey om te verifiëren dat jij het echt bent. Je houdt dan je Iphone even tegen je Yubikey aan en je wordt binnen een seconde ingelogd.

Wil je eens sparren over wachtwoorden, meervoudige verificatie apps of sleutels? Neem gerust contact op!